28-01

Sterk taaltje coachen

Sterk taaltje coachen

28-01

Uit je comfort zone, in balans zijn, tot jezelf komen, positief zijn, tot je gevoel komen, tot de kern komen, doelen stellen en ga zo maar door.

Coaches en andere hulpverleners gebruiken van die mooie termen.
Jargon, uitspraken, quotes die misschien logisch klinken, ‘maar laten we eerlijk zijn’, waarvan de betekenissen op zijn minst discutabel of onduidelijk zijn.


Wie kent er niet van die mooie uitspraken of termen, die inspireren die je zogenaamd aanzetten tot motivatie en er voor zorgen dat je het maximale uit je leven kan halen (oeps sorry dit is dus zo’n term).
Laten we de laatste term eens als voorbeeld nemen.
“Het maximale uit je leven halen”.
Als het goed is betekent dit, dat je al je capaciteiten, je vaardigheden, je motivatie, je liefde, je positieve eigenschappen en gedachten, optimaal gebruikt om met voldoening te kunnen leven.
Persoonlijk lijkt het me dan vooral een heel druk leven.
Een leven waarin je continu aan staat.


Moet ik me dan schuldig voelen als ik even niet maximaal leef, dat ik ook gewoontes en overtuigingen heb die misschien niet altijd aansluiten bij een maximaal leven, bij wat goed voor me is?
Wat is de graadmeter? Hoe weet ik wanneer het goed is? Wanneer bereik je je limiet en wat doet het met je als je dit hebt bereikt?


Eigenlijk maken mensen zelf wel uit wat het maximale uit hun leven halen is.
Laat ik het anders zeggen en het woordje maximale eens weglaten.
Mensen maken zelf wel uit wat ze uit hun leven halen, of dat nou maximaal is of niet.
Maximaal suggereert namelijk dat er een uiterste is en dat je er een grens in kunt bereiken. En we weten allemaal wat er gebeurt als je over je grenzen heen gaat. Maar dat is weer een mooie term voor een volgende keer.


Wat betekent het maximale uit je leven halen, voor jou?